Thursday, June 30, 2011

B>E>R>S>I>H




Bermula dengan langkah laungan yg sama.

Elakkan dari mudah terpengaruh dengan manipulasi di media massa.

Rasuah yang meracun harus ditentang.

Setiap pemimpin haruslah adil dan berjiwa rakyat.

Ingatlah pada Yang Esa jika hati tidak kisah menzalimi rakyat. 

Harus terima anjakan paradigma dan pandangan yang intelektual jika ingin maju ke 2020.

Friday, June 24, 2011

A Better Explanation



Setiap dari kita yg beragama Islam percaya bahawa Islam adalah jalan hidup yg sempurna yg bakal membawa kita ke syurga di akhirnya. Islam itu syumul dan kita sebagai umat Islam wajib untuk hidup berlandaskan Al-Quran dan sunnah. Setiap dalil dari Al-Quran dan Al-hadis mencukupi untuk menerangkan dan memberi panduan dan petunjuk ke arah menjalani gaya hidup yg diredhai Allah. Islam juga mempunyai solusi yg bukan sahaja bersifat teori malahan praktikal untuk diamalkan pada bila-bila masa pun. Sekiranya  ada masalah dari sekecil-kecil diri sehingga sebesar-besar masalah dunia, Islam pasti ada penyelesaiannya. Yg penting kembali kepada Al-Quran dan sunnah serta bertanya kepada mereka yg ahli (Pakar dalam sesuatu bidang). 

Benar sekali Islam itu Syumul dan setiap masalah pasti ada jalan penyelesaiannya jika kita kembali kepada Islam, namun begitu kesilapan kita di sini adalah apabila kita terlalu bersandarkan kepada Islam tanpa tahu dan memberikan penjelasan tentang tindakan dan perkara yg harus dilakukan dalam menyelesaikan sesuatu masalah yg sesuai dengan kehendak syarak. Analogi yg mudah difahami, ialah ibarat sebuah TV dibeli oleh mereka yg tidak tahu dan tidak pernah melihat TV jadi mereka akan menjadi terpinga-pinga dan tidak tahu apa kegunaan TV. Akibatnya, pembeli ini akan mula bereksperimen dengan TV tersebut dan mulalah mereka memberi pelbagai teori. Mungkin ada yg mengatakan TV tersebut adalah kerusi atau kotak. Akhirnya bagi membuktikan semua itu TV itu dibuka skrunya dan dibuka compartment2 yg ada. Akibatnya, TV itu rosak. Sama juga dengan Islam...Jika Islam diberi kepada mereka yg jahil dan tidak tahu menahu tentang Islam yg sebenarnya, maka mereka akan memberi pelbagai teori dan penjelasan sendiri berdasarkan pandangan masing-masing...Akibatnya muncullah komen dari orng bukan Islam seperti ini:


"first they say Islam is peaceful which stated in Quaran & they have fabricated quaran in that way,, there & many many verse that exposes islams true intention...... EG:- O ye who believe! Fight those of the disbelievers who are near to you and let them find harshness in you and know that Allah is with those who keep their duty (unto Him). IX/123 if u ask this verse to muslim they will say its out of "context"..then tell me Y the fukk its written in the first place ...DA !!! its Cheap man "

Justeru, perlunya kepada MANUAL...iaitu penjelasan dan pemahaman yg sebenar dan menyeluruh tentang Islam. 
 Anyway, sometimes I wonder, why isn’t it “good enough” for us to stay on the positive side and explain WHO WE ARE and WHAT WE STAND FOR, rather than always being put on the defensive to explain the crimes of terrorists? Is it because of our ignorance...If thats true...Then all I can say is "Ignorance is bliss". 

Namun begitu, tidak dinafikan bahawa usaha-usaha ke arah penjelasan dan penerangan ini ada dan masih dijalankan oleh mereka2 yg ahli dan pakar dalam bidang agama. Kita juga dapat melihat kemunculan  ilmuwan-ilmuwan Islam yg mula menghasilkan buku dan giat memberi ceramah dan penjelasan melalui seminar dan sebagainya seperti Yusof Al-Qardawi, Ustaz Zaharuddin dan yg lain2. Kerana merekalah, akses kepada pelbagai sumber-sumber berkaitan Islam mula menjadi semakin mudah dan jelas penerangannya.

Namun, realitinya, semua ini masih belum mencukupi dan kita masih memerlukan usaha yg lebih gigih dan berterusan dalam memberi penjelasan dan penerangan YANG BENAR tentng agama ini...Supaya mereka di luar sana sama ada yg beragama Islam mahupun yg tidak akan faham akan apa yg cuba disampaikan Islam.



Yes, Islam needs more and better PR.

What is PR ?

"Public relations (PR) is a field concerned with maintaining a public image for businesses, non-profit organizations or high-profile people, such as celebrities and politicians. Others define it as the practice of managing communication between an organization and its publics. " Wiki

Thursday, June 23, 2011

Athena: Goddess of War


Athena: Goddess of War (아테나: 전쟁의 여신) is a South Korean espionage television drama series broadcast by SBS in 2010 and a spin-off of 2009's Iris. After having been budgeted at 20 billion won ($17 million USD) like its predecessor, the two series have become the most expensive Korean dramas ever produced.


Plot

"The story begins around the same time as Iris, when Hyun-Jun is being hunted down by North Korean agents and branded a traitor while in Budapest. South Korean (SK) President Jo, expressed interest in advancing nuclear technology to lead the world with the most advanced and cost effective energy source of the century. To do this, he enlisted Dr. Kwon (a black-ops agent) to help retrieve a defecting North Korean scientist, Dr. Kim.
Dr. Kwon accepted the mission, but it was nearly ruined by an Athena team, led by Son Hyeok (Cha Seung-won). Ultimately, Dr. Kwon managed to secured Dr. Kim's retrieval, but he was caught himself by Son Hyeok and tortured for information. Son Hyeok was supposed to kill Dr. Kwon, but he let him live out of momentary mercy. Three years after those events, President Jo re-enlisted Dr. Kwon to serve as the director of the new counter-terrorism task force, NTS (National Anti-Terror Service), to protect SK's future from aggressive foreign enemies trying to steal Dr. Kim's nuclear technology.
After Dr. Kwon arrived to be part of NTS, his old rival, Son Hyeok, had returned to SK as the new director of DIS (a US intelligence agency). At the same time, SK NIS (National Intelligence Service) agent Jung-Woo (Jung Woo-Sung) recently transferred to NTS to become their top agent. Unknown to everyone, Son Hyeok is a double-agent between DIS and Athena (an organization of influential people that controls the world's resources for their fortunes). With the help of another Athena double-agent, Yoon Hye-In (Soo Ae), she infiltrated NTS and supplied Son-Hyeok with inside information about their activities. In a major grab for Dr. Kim's technology, both NTS and Athena had thwarted and countered each other in a high-stakes game of controlling the next great power resource.
Willing to do anything to gain the upper-hand for Athena, Son Hyeok had President Jo's daughter, Soo-Young (Lee Bo-young), kidnapped in Italy and used her as ransom to gain Dr. Kim. However, Jung-Woo rescued Soo-Young. To throw off Athena, Jung-Woo helped fake Dr. Kim's death to prevent them from trying any further, but that deception was exposed. Athena recovered Dr. Kim and forced him to complete his project for Athena instead.
NTS later found out Dr. Kim was kept in a secret facility in Japan. To avoid making their intel known, Jung-Woo was dispatched under false pretenses as a body guard for pop star, BoA, to make it seem their cover wasn't exposed. In NTS's quest to find Dr. Kim, they failed to rescue him, but NTS managed to recover a crucial component to Dr. Kim's technology and Athena wants it back. Using Jung-Woo's feelings for Hye-In against him, Athena faked a hostage situation that blackmailed Jung-Woo to return the component for Hye-In. However, that was thwarted as well, but at the price of Dr. Kim's life.
Fortunately, Dr. Kim managed to complete enough of his work that other scientists could complete it without him. Before he died though, he also secretly left a code that revealed NK's full nuclear capabilities; it prompted President Jo to speed-up peace negotiations between NK, but it was a rough process as NK found out they harbored Dr. Kim and they intervened against both sides. During this time, all the things Hye-In had done for Athena created a crisis of loyalty and ethics for Hye-In. She is loyal to Son Hyeok, but also developed feelings for Jung-Woo. With Athena's new goal of destroying the nuclear project before completion, Hye-In struggles to balance between orders from Athena and keeping Jung-Woo alive.
After Son-Hyeok's Athena affiliations was exposed, he was arrested by NTS for questioning. However, Athena agents recovered him and he's now planning to kill President Jo. During this time, Jung-Woo figured out Hye-In is an agent for Athena, but due to his love for her, he allowed her to escape NTS. However, because of her activities related to Son Hyeok, she was implicated along with his actions. Because Athena questions Hye-In's loyalties, she was confined, but she managed to inform Jung-Woo of President Jo's impending danger. Later Hye-In gets arrested is and held inside NTS. She eventually chose to defect from Athena and aided NTS to stop Son-Hyeok.
With so many failures, Son-Hyeok was stripped of his rank in Athena and his men replaced with a new team. Athena is aware of the problems Hye-In caused; she was also marked for death. Unwilling to allow Hye-In die, Son Hyeok and his team killed their replacements and gone rogue. Driven by his hatred, he sees NTS (especially Jung-Woo) as destroyers of his ambitions for power and taking away Hye-In; he used all his abilities to destroy them all.
In a final endgame mission, Son Hyeok and his rogue team infiltrated NTS. They disabled the facility using an EMP device and tried to kill as many NTS agents as possible. Although many NTS agents were killed, Jung-Woo, Director Kwon, and Hye-In managed to defeat them. In a showdown between Son-Hyeok and Jung-Woo, Jung-Woo was proven the better fighter, but Son-Hyeok stopped him at gun point. Hye-In intervened to stop Son-Hyeok, but he couldn't stop. Therefore, Hye-In shoots Son-Hyeok. Hye-In tried to kill herself to end the madness, but Son-Hyeok wanted her to live. Soon, Son-Hyeok died while Hye-In survives. After recovering from her injuries, Hye-In was given amnesty and she left South Korea. One year later, Jung-Woo left NTS to be with Hye-In in New Zealand. He found and surprised her in Auckland, where he hopes to start a happy chapter with her. The drama ends with the main couple smiling at each other." Wikipedia.

Itulah serba "sedikit" info berkaitan drama Athena ini. Sejujurnya, ak tak minat sangat cite2 Korea nie, but since drama nie budget die termahal di Korea  iaitu sebanyak 17 million USD, telah menarik minat ak untuk menontonnya. Berhari gaklah nak abiskan 20 episodes untuk cite nie (1 jam 1 episode). Well, lepas dah habis menonton, my comments are: Mmg berbaloi la depa habis 17 juta tu utk hasilkan filem sebaik nie. Baik dari segi lakonan dan camera angles serta jalan cerita semuanya agak smooth and gempak. Walaupun ade sedikit kekurangan dalam segi kelogikan tapi semua filem or drama cam tu jugak...Yelah hero 2-3 orang lawan 5-10 penjahat still menang jugak. Klu heroes kalah xde cite la kan kui2. Yg best tentang cite nie adalah perang strategi dan perang peralatan dan teknologi yg canggih. Perang strategi berlaku antara agents National Anti-terror Service (NTS) dan agents Athena. Athena nie walaupun kesatuan rahsia cam illuminati akhirnya terbongkar juga dek dikorek dan digali rahsianyer oleh NTS. Sejak tu perang besar la...Tapi since Athena nie tujuan die nak musnahkan nuclear reactor energy generation programme, kebanyakan serangan die fokus kat nak halang plan programme tu je lah (ade campur skit reason peribadi, but tengok je la cite tu baru tau)...and bla2... 

Pengajaran dan nilai utama dalam drama nie yg ak paham adalah Karma. Maksudnya buat baik dibalas baik, buat jahat dibalas dengan hukuman yg setimpal la...X lupe juga nilai keinsafan sbb ade agent Athena yg bertaubat xnak buat jahat lagi...and berpihak pada NTS. So, renung2kan dan selamat bermuhasabah bagi bakal para penonton dan yg dah menonton serta para peminat drama nie.



Hmm, at the end ak bagi 4.0 stars untuk drama nie...(xde filem atau drama akan dpt 5 stars sbb mesti akan ade kekurangannyer ye tak?). :) 

Wednesday, June 22, 2011

FAQ From FUTURE KMB Students


1). Salam...dear seniors,rmai x student kmb yg dpt fly?agk2 brape peratus eh?
2). Ada org ckp student a-level lg senang nk fly drp student IB btul ke?

Soalan pertama: Peratusan pelajar KMB yg dapat fly setiap tahun kebiasaannya melebihi 70%...and this will varies according to student results for a particular year (klu ramai yg pass 35 points and xde kes plagiat, ramai la yg akan fly). Plus, as a prove, nie artikel from Berita Harian yg ckap 85% students KMB fly(for batch 2007-2009 klu x silap la) link: http://emass.blog.friendster.com/2009/08/       
Anyway, the link from official berita harian website tak jumpe, but dont worry bcoz I've seen the real article in papers. So, it's confirmed.


Soalan kedua: Hmm, soalan nie nak jawab gune simple logik jer...klu students yg amik IB susah nak fly, sponsors mcm MARA, JPA, Petronas, FELDA and etc. x hantar korang kat sini. Jujurnya IB is still new as compared to A-level, but walaupun masih baru namun kebanyakan universiti luar berebut naik amik IB students and that is a fact. Nak bukti: IUMC (search sendiri) sanggup bagi quota sebanyak 50-60 placements untuk IB students kt KMB shj (depa x bg quota sbnyak nie kt kolej2 A-level lain)...Then, IB nie naturenyer seimbang antara academic dan koko...and bile kat universiti nnti...IA korang akan lebih mudah nak sesuaikan keadaan as compared to A-level students sbb pendedahan yg korang dapat (but this will varies according how the students utilize the knowledge that they get in KMB)...What's more sbb nature IB nie lah skrng bnyak uni luar prefer IB. When you get in KMB selalulah tnyer kaunselor korang betul ke ape ak cakap nie and then bacelah pointer requirement setiap uni kat uni prospectives booklets kat bilik kaunselling@placemet officer nnti. Bile dah bace pointer requirements tu korang compare la...IB students or A-level students yg lebih senang nak fly...huhu

Plus, this is very important...In the end of the programme...as long as korang pass 35 points IA akan fly punyer laaa...Ini Pasti!!! InsyaAllah...xde kes yg lepas 35 pastu x fly (unless students tu mmg xnak fly atau plagiat "kerja kursus" atau sakit dan yg sewaktu dengannya).

Lastly...persoalan x fly and kurang peluang klu boleh jngn diwujudkan sbb bende2 camnie akan demotivate korang sedangkan realitinya lebih baik. Trust me, just be positive and strive throughout ur future; 2 years in KMB. InsyaAllah, rezeki nak fly sentiasa ada. Just grab it by fulfilling the requirements from uni and penaja. Ganbarre :)

Tuesday, June 21, 2011

Pengenalan JBT 2011

                                                          Make A donation, Please ^_0


"Pihak Islamic Medical Association of Malaysia (IMAM) telah memilih Kampung Sungai Berua, Kuala Berang dan Sekolah Kebangsaan Sungai Berua, Kuala Berang sebagai lokasi bagi menjayakan Program Jalinan Bakti Terengganu 2011 ini. Kawasan perkampungan orang asli ini dipilih kerana kawasan tersebut mempunyai kadar kemiskinan yang tinggi. Kebanyakan penduduk di perkampungan ini hanya meraih pendapatan kurang daripada RM800 sebulan.

Selain itu, kemudahan kesihatan juga amat terhad dengan kehadiran doktor untuk merawat para penduduk kampung hanya sekali dalam tempoh dua minggu. Keadaan ini menyukarkan mereka untuk mendapatkan bantuan kesihatan terutamanya bagi pesakit-pesakit kronik, penyakit berjangkit dan sebagainya.

Walaupun Sekolah Kebangsaan Berua dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan asas yang setara dengan sekolah kebangsaan biasa atau sekolah kekurangan murid (SKM) yang lain, namun pencapaian akademik masih juga di tahap yang rendah. Masalah keciciran tetap jua tinggi.

  Sehubungan itu, dengan adanya Program Jalinan Bakti Terengganu 2011 di kawasan perkampungan orang asli tersebut, pihak IMAM berharap agar sedikit sebanyak dapat memberikan khidmat bakti kepada masyarakat pedalaman yang memerlukan. Selaras dengan objektif yang telah digariskan oleh IMAM menerusi misi ini, adalah wajar jika usaha ini mendapat sokongan dan kerjasama daripada semua pihak." Admin.

For more info please go to: http://www.jbt2011.blogspot.com/     And don't forget to donate :)
Enjoy The Vid ^_^

Friday, June 17, 2011

Zikrullah Untuk Hati


Orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah hati menjadi tenteram. (al-Ra`d [13]:28)

Ringkasnya, zikrullah (mengingati Allah) bermaksud kita menguatkan hubungan dengan Allah SWT dengan tunduk dan patuh kepada agamaNya dan pengertiannya tidak tertumpu hanya kepada maksud zikir dengan lidah sahaja.

Insya-Allah, dengan zikrullah hati kita akan lapang sekalipun duduk di dalam pondok yang sempit apatah lagi kalau tinggal di istana yang luas. Inilah bukti keadilan Allah kerana meletakkan kebahagiaan pada zikrullah – sesuatu yang dapat dicapai oleh semua manusia tidak kira miskin atau kaya, berkuasa atau rakyat jelata, hodoh atau jelita.

Dengan itu semua orang layak untuk bahagia asalkan tahu erti dan melalui jalan yang sebenar dalam mencarinya.

Thursday, June 16, 2011

Menjawab Salah Faham Artikel "Zina Hati"

Dikongsi dan diambil dari: Click Here....Sila baca 2 posts di bawah untuk lebih memahami artikel ini.

Nampaknya tulisan saya bertajuk ”Mereka yang gagal memahami erti zina hati” beberapa bulan yang lepas tiba-tiba sahaja dihujani dengan tuduhan dan kritikan yang bukan-bukan, yang tidak pun saya maksudkan dalam tulisan tersebut.

Saya dituduh menghalalkan perkara yang haram. Juga dituduh menghalalkan couple. Menyelewengkan maksud hadith dan pelbagai tuduhan negatif lain. Bagi merungkai tuduhan-tuduhan tidak berasas tersebut suka saya membuat penjelasan tambahan untuk itu di ruangan ini.

Buat mereka yang belum membaca tulisan tersebut sila klik pautan yang diberikan di bawah.


Mereka Yang Gagal Memahami Erti Zina Hati (Bahagian 1):
http://k-pmmm.blogspot.com/2011/02/mereka-yang-gagal-memahami-erti-zina.html
Mereka Yang Gagal Memahami Erti Zina Hati (Bahagian 2):
http://k-pmmm.blogspot.com/2011/02/mereka-yang-gagal-memahami-erti-zina_16.html
Berikut adalah ringkasan jawapan kepada beberapa kekeliruan yang ditimbulkan.

INGAT KEPADA WANITA ITU HARAM???

Dalam tulisan yang lepas saya menyebut bahawa ingat kepada perempuan yang bukan mahram itu adalah harus dan bukan merupakan zina hati selagi tidak ada unsur-unsur nafsu syahwat yang menjurus kepada zina. Beberapa hujah telah saya sebut untuk itu.

Tetapi ada yang tidak bersetuju dengan kenyataan tersebut dan mendakwa bahawa ingat kepada perempuan itu haram dan merupakan zina hati. Dakwaan yang tidak disokong dengan hujah yang kukuh.

Kalau anda mendakwa hukum ingat kepada wanita itu haram berdosa, maka anda telah melanggar sifat agama Islam sendiri yang tidak membebankan manusia dengan perkara-perkara yang dia sendiri tak mampu.

Saya telah mendatangkan ayat Al-Qur’an beserta dengan tafsiran daripada Syed Qutd tentang hal ini.
Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah, ayat ke-235:
عَلِمَ اللَّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلَكِنْ لا تُوَاعِدُوهُنَّ سِرّاً إِلَّا أَنْ تَقُولُوا قَوْلاً مَعْرُوفاً
Maksudnya: ((Allah mengetahui bahawa kamu akan mengingati perempuan tersebut, tetapi jangan kamu berjumpa dengan perempuan itu secara rahsia kecuali dengan berkata-kata perkara yang baik)).

Kalau ingat kepada perempuan itu merupakan dosa tentunya Allah akan terus memberikan peringatan kepada para sahabat agar jangan ingat langsung kepada wanita.

Allah tidak pula membuat perintah tersebut tetapi hanya menyuruh para sahabat menjaga batas supaya jangan bertemu secara rahsia dan menjaga percakapan. Syed Qutb dalam tafsirnya kepada ayat tersebut berkata:
"وقد أباحها الله لأنها تتعلق بميل فطري حلال في أصله، مباح في ذاته، ... والإسلام يلحظ ألا يحطم الميول الفطرية إنما يهذبها ، ولا يكبت النوازع البشرية إنما يضبطها"
“Dan Allah telah mengharuskannya kerana itu berkaitan dengan kecenderungan fitrah yang halal pada asalnya, harus pada zatnya … dan Islam itu tidak menghancurkan kecenderungan fitrah tetapi membajainya, dan tidak menekan naluri kemanusiaan tetapi mengawalnya. (Rujuk Fi zilali Qur’an oleh Syed Qutb, jilid 1, m/s 238).

Anda teringat kepada sepupu perempuan anda yang bukan mahram, teringat kepada kakak ipar yang bukan mahram, teringat kepada ustazah di sekolah dahulu yang bukan mahram, berdosakah anda? Adakah anda telah terpalit dengan zina hati semata-semata kerana ingat kepada mereka?

Kalau anda mendakwa itu adalah dosa dan termasuk zina hati, maka saya rasa anda sendiri tidak terlepas daripada terlintas dan teringat akan mereka. Maka selamat bergelumang dengan dosa saya ucapkan buat anda. Mahu sangat untuk mendosakan diri sendiri dengan perkara bukan dosa.

MENDENGAR SUARA WANITA ITU HARAM???

Sama juga dengan masalah di atas. Saya menyebut bahawa hukum mendengar suara wanita ini harus pada asalnya tetapi boleh bertukar menjadi haram dengan sebab-sebab tertentu. Namun ada yang tidak berpuas hati, dan cuba mengharamkannya tanpa hujah.

Kalau anda meletakkan hukum bahawa suara wanita itu haram, maka dengan hukum tersebut dapat disimpulkan bahawa semata-mata mendengar walau sepatah pun daripada kata-kata mereka telah dianggap membuat dosa.

Kalau begitu keadaannya, tiada siapa pun akan terlepas daripada dosa termasuklah Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam sendiri. Wanita yang berbaiah kepada Nabi, mereka berbaiah tanpa menggunakan suara ke???

Sebagaimana maklum, Nabi maksum daripada melakukan dosa besar dan dosa kecil. Kalau semata-mata mendengar suara wanita sahaja telah berdosa pada pandangan anda, maka tentunya Allah menegah Nabinya daripada melakukan dosa tersebut.

Para Sahabat sendiri setelah kewafatan Nabi, datang bertanya dan belajar soal-soal agama daripada Sayyidatina Aishah. Sudah tentunya aktiviti bersoal jawab dan mengajar itu melibatkan suara.

Andai anda menganggap mendengar sahaja suara wanita itu dianggap berdosa, maka isteri Nabi dan para sahabat telah melakukan dosa mengikut pandangan anda tersebut.

Ataupun mungkin juga anda akan cuba berhelah dengan mengatakan bahawa hal itu tidak mengapa kerana melibatkan perkara-perkara yang baik…hehe. Sejak bila pula matlamat yang baik itu menghalalkan cara yang berdosa?

MEMANDANG WANITA ITU HARAM???


Begitu juga dengan memandang wanita. Saya menyebut bahawa hukum memandang wanita ini harus pada asalnya tetapi boleh bertukar menjadi haram dengan sebab nafsu syahwat dan sebagainya. Namun ada yang tidak berpuas hati, dan cuba mengharamkannya tanpa hujah.

Kalau anda meletakkan hukum bahawa memandang wanita itu haram, maka bagaimana anda ingin menjelaskan dua hadith Nabi ini:

1) Hadith daripada Sayyidatina Aishah hasil riwayat Abu Daud (4/62, no 4104), dan riwayat Baihaqi (7/86, no 13274).
عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهَا أَنَّ أَسْمَاءَ بِنْتَ أَبِي بَكْرٍ دَخَلَتْ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَعَلَيْهَا ثِيَابٌ رِقَاقٌ فَأَعْرَضَ عَنْهَا رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ وَقَالَ: يَا أَسْمَاءُ، إِنَّ الْمَرْأَةَ إِذَا بَلَغَتْ الْمَحِيضَ لَمْ تَصْلُحْ أَنْ يُرَى مِنْهَا إِلَّا هَذَا وَهَذَا وَأَشَارَ إِلَى وَجْهِهِ وَكَفَّيْهِ
Dalam hadith tersebut, Asma’ yang merupakan kakak ipar Nabi datang ke rumah Nabi dengan memakai pakaian yang jarang. Lalu Nabi mengalihkan pandangan dan menyebut kepada Asma’: “Wahai Asma’, apabila perempuan itu telah baligh, tidak boleh baginya dilihat kecuali muka dan tapak tangan”.

Bermakna melihat kepada muka dan tapak tangan perempuan itu harus. Sebab itu saya berkata berkata bahawa hukum melihat kepada perempuan itu harus.

Anda yang mahu mengharamkannya, atas hujah apa anda mahu mengharamkannya? Sekadar suka-suka untuk mengharamkan? Mahu menafikan hadith ini???

2) Hadith kedua daripada Sahl bin Sa’ad hasil riwayat Imam Bukhari (5/1973, no 4842), dan Imam Muslim (2/1040, no 1425):
حدثنا سهل بن سعد: كنا عند النبي صلى الله عليه وسلم جلوسا، فجاءته امرأة تعرض نفسها عليه. فخفض فيها النظر ورفعه، فلم يردها. فقال رجل من أصحابه: زوجنيها يا رسول الله
Maksud ringkas hadith tersebut adalah ketika mana Sahl sedang duduk dengan para sahabat bersama Nabi, seorang wanita datang lalu menawarkan dirinya kepada Nabi untuk dikahwini di hadapan para sahabat lain.

Nabi melihat wanita tersebut dari bawah ke atas. Dan tidak memberikan jawapan. Lalu berkata seorang lelaki dari kalangan Sahabat, kahwinkanlah aku dengannya wahai Rasulullah.

Bukankah Nabi melihat kepada wanita tersebut dari bawah ke atas begitu juga para sahabatnya yang berada dalam majlis tersebut. Berdosakah Nabi dan para sahabatnya?

“Oh my God, Nabi dan para sahabat telah melakukan dosa dengan melihat wanita tersebut”. Anda nak kata begitu? Sanggup??? Nauzubillahi min zalik.

Itu hanya sedikit daripada dalil-dali daripada hadith. Sebab itulah saya berkata dalam tulisan yang lepas bahawa melihat kepada perempuan itu harus, kerana itu memang hukum asalnya. Hukum ini bertukar andainya ada perkara haram lain yang mendatang seperti syahwat dan sebagainya.

Bak kata Imam Sam’ani yang bermazhab Syafei dalam tafsirnya kepada surah An-Nur, ayat ke-31 (Rujuk Tafsiru Sam’ani, jilid 3, m/s 521):
فعلى هذا يجوز النظر إلى وجه المرأة وكفيها من غير شهوة ، وإن خاف الشهوة غض البصر
Maksudnya: “Dengan itu harus melihat kepada muka perempuan itu dan kedua tapak tangannya tanpa syahwat. Andai ditakuti syahwat maka hendaklah dia tundukkan pandangan”.

Hadith pun dah bagi, tafsir ulama kepada ayat Al-Qur’an pun dah bagi, tak puas hati lagi? Masih lagi mahu menegakkan benang yang basah dengan mengatakan semua itu haram??? Agak-agak lah.

Tentunya apabila saya berkata melihat kepada perempuan itu harus, itu bererti melihat kepada perkara-perkara yang diizinkan oleh syara’ iaitu wajah dan kedua tapak tangannya bukannya melihat kepada auratnya.

Tapi sayangnya, anda tidak cuba memahami kata-kata tersebut dengan baik bahkan cuba membuat analogi yang bukan-bukan. Kata anda:


“Bagaimana jika ana melihat VIDEO PORNO (LUCAH) TAPI TANPA RASA BERAHI???? adakah masih halal,,,,yela haram hanya jika berahi,,,tapi ana lihat tanpa rasa berahi…adakah ia tetap halal?????.....lihat perempuan tanpa berahi….adakah halal,,,walaupun hakikatnya perempuan tersebut telah berbogel depan ana…….ana tak ada syahwat melihatnya,,tapi dia berbogel…….adakah ini masih halal melihat……”.

Kasihan sungguh, susah-susah sahaja buat analogi yang bukan-bukan.

Pertamanya: Lelaki mana yang tengok filem lucah dan tengok perempuan berbogel tak naik syahwatnya??? Mati pucuk ke apa???

Keduanya: Melihat filem lucah tentunya akan melihat kepada aurat dan kemaluan. Siapa pula yang berkata melihat aurat dan kemaluan orang lain itu tidak mendatangkan dosa??

Ketiganya: Anda sekadar cuba menyeleweng dan mereka-reka analogi yang tak relevan.

Apabila saya berkata: Islam tidak mengharamkan pandangan kecuali apabila pandangan itu disertai dengan nafsu syahwat. Tiba-tiba anda berkata: Kalau begitu, kalau saya tengok perempuan berbogel tapi tak naik syahwat kira halal lah?

Apa bezanya anda dengan contoh di bawah?

Kalau saya berkata: Islam tidak mengharamkan minuman kecuali kalau minuman itu memabukkan. Menggunakan analogi yang sama, anda akan berkata: Kalau begitu, kalau saya minum arak tapi tak mabuk kira halal lah?

Sudahlah gagal untuk faham kenyataan saya, cuba diselewengkan pula secara sengaja. Analogi yang diberikan pula makan diri sendiri. Kasihan sungguh.

MASALAH “JANGAN MENDEKATI ZINA”

Adapun masalah ayat Al-Qur’an yang kerap kali menjadi hujah anda “Janganlah mendekati zina” (Surah Al-Isra’, ayat ke-32), anda sendiri nampaknya gagal untuk faham dengan mendalam maksud ayat tersebut apatah lagi untuk berhujah dengannya.


Ayat tersebut menggunakan kaedah yang dipanggil سد الذرائع /Saddu Zaraik. Apa yang dimaksudkan dengan Saddu Zaraik?

Saddu Zaraik bermaksud menutup jalan-jalan yang membawa kepada kerosakan dan dosa. (Rujuk Maqasidu Syari’atil Islamiyyah wa Makarimuha oleh Allal Al-Fasi, m/s 158).

Soal menutup jalan yang membawa ke arah dosa ini tiada siapapun yang mempertikaikannya. Tetapi apakah hukum asal kepada jalan-jalan yang membawa kepada dosa itu? Adakah hukum asalnya haram atau hukum asalnya harus?

Jawapannya adalah hukum asal jalan-jalan tersebut adalah harus, tetapi ditutup untuk tidak menjebakkan kita kepada yang haram.

Sebagai contoh:

Minum arak hukumnya haram dan merupakan dosa besar. Adapun menanam anggur hukumnya harus.

Tetapi apabila anggur yang ditanam itu menjurus kepada proses untuk membuat arak maka hukumnya haram, bukan kerana tanam anggur itu haram tetapi kerana hukum akhir kepada anggur itu yang bertukar menjadi arak.

Tapi apabila ada orang bertanya apa hukum tanam anggur? Apakah anda akan semberono menjawab hukumnya haram??? Mungkin golongan peng”haram” seperti anda akan menjawab begitu. Saya tidak akan jawab begitu.

Begitu juga halnya dengan Zina.

Berzina hukumnya haram dan merupakan dosa besar. Berurusan dengan perempuan hukumnya harus. (Dah berurusan mestilah melibatkan pandangan, mendengar suara, teringat dan sebagainya).

Tetapi andainya berurusan dengan perempuan itu menyebabkan diri terjerumus ke kancah zina, maka hukum berurusan itu bertukar menjadi haram, bukan kerana hukum berurusan itu haram tetapi kerana hukum akhir kepada berurusan tersebut yang boleh menyebabkan berzina.

Tapi, apabila ada yang bertanya apa hukum berurusan dengan perempuan? Saya akan jawab hukumnya harus. Namun, mungkin bagi golongan peng”haram” seperti anda akan menjawab hukumnya haram tanpa usul periksa dan asas ilmu.

Kita tidak menafikan zina itu adalah dosa besar. Bagi mengelakkannya kita perlu menjauhkan diri daripadanya. Allah dan RasulNya telah merumuskan jalan bagi mengelakkan kita daripada terjerumus ke kancah tersebut. Antaranya dengan mewajibkan wanita menutup aurat, mengharamkan lelaki dan perempuan duduk berdua-duaan di tempat yang sunyi, menundukkan pandangan dan sebagainya.

Lihat bagaimana telitinya Allah dalam memberikan arahan kepada hamba-hambanya sesuai dengan sifat agama Islam yang datang untuk memberi rahmat ke sekelian alam.

Tundukkan pandangan anda iaitu jangan meliarkan pandangan, bukannya tutup terus pandangan anda daripada melihat.

Tapi sayangnya, ada antara kita yang begitu seronok dan begitu teruja sekali untuk mengharamkan. Allah suruh tundukkan pandangan, dia suruh tutup terus pandangan, haram katanya…hehe. Jadi orang buta teruslah macam tu senang.

Melihat kepada perempuan, mendengar suara perempuan, ingat kepada perempuan itu pada asalnya harus, tetapi andai didorang oleh nafsu syahwat dan ada kemungkinan untuk terjebak kepada dosa zina, maka Allah meminta kita menjauhkan diri daripadanya, bukan kerana perkara tersebut haram, tetapi kerana perkara tersebut boleh menjerumuskan kita ke kancah zina.

Itulah apa yang cuba saya sampaikan dengan menyebut bahawa hukum melihat, mendengar dan mengingati perempuan itu harus.

Alih-alih saya dituduh dengan pelbagai tuduhan, menghalalkan yang haramlah, niat tidak menghalalkan caralah, bla bla bla…

Kalau ada hujah balas bagus juga, tetapi tiada satu hujah pun dibawa, hanya sekadar berhujah secara umum “Jangan hampiri zina”. Itulah yang diulang beberapa kali walhal diri sendiri tidak faham secara terperinci tentang pengharamannya.

MASALAH BERCINTA DAN BERCOUPLE

Saya juga dituduh menghalalkan couple. Sehingga saya sendiri pun hairan dan pelik, baca ke tidak tulisan saya tu. Atau memang sengaja buat-buat tak faham dengan apa yang dibaca.

Dalam tulisan lepas, saya telah terlebih dahulu membuat perincian sebelum membincangkan soal bercinta atau bercouple.

Saya telah menegaskan bahawa andai yang dimaksudkan itu adalah keluar berdua-duaan, berpegangan tangan, bermesra-mesraan dan sebagainya maka saya kira semua daripada kita akan bersetuju tentang keharamannya, tidak ada mana-mana ustaz pun akan menghalalkannya.

Tapi kalau maksud bercouple itu hanyalah memiliki dan berkongsi perasaan cinta antara lelaki dan perempuan, maka atas dasar dan hujah apa anda membuat hukum pengharaman???

Menyimpan perasaan cinta dan berkenan kepada seseorang dalam hati itu haramkah? Selagi tidak melakukan perkara-perkara yang haram dan menjaga batas pergaulan, maka perasaan cinta yang ada dalam hati itu tiada asas untuk diharamkan.

Hal ini diperakui oleh Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas:
عن ابن عباس رضي الله عنهما أن رجلاً قال: "يا رسول الله في حجري يتيمة قد خطبها رجل موسر ورجل معدم، فنحن نحب الموسر وهي تحب المعدم، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (لم نر للمتحابين غير النكاح)". أخرجه ابن ماجه (1/593، رقم 1847)، والطبرانى (11/17، رقم 10895)، والحاكم (2/174، رقم 2677) وقال: صحيح على شرط مسلم، والبيهقى (7/78، رقم 13231).

Maksudnya: Daripada Ibnu Abbas, bahawa seorang lelaki berkata kepada Nabi: “Wahai Rasulullah, aku ada memelihara seorang anak yatim perempuan. Dia dilamar oleh orang kaya dan orang miskin. Kami suka kepada yang kaya, tetapi dia cinta kepada yang miskin. Maka berkata Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam: (Kami tidak melihat perkara yang sesuai bagi orang yang saling menyintai itu kecuali kahwin)”. Hadith diriwayatkan oleh Ibnu Majah (1/593, no 1874), At-Tabarani (11/17, no 10895), Al-Hakim (2/174, no 2677) dan berkata bahawa “hadith ini sahih mengikut syarat Imam Muslim”, dan Imam Baihaqi (7/78, no 13231).

Nabi langsung tidak mencela perasaan cinta yang dimiliki anak yatim perempuan tersebut kepada lelaki sebelum berkahwin. Nabi hanya berkata bahawa perkara yang sesuai kepada orang yang saling menyintai itu adalah kahwin.

Justeru, perasaan cinta dalam hati itu tiada sebab untuk diharamkan dan dianggap sebagai zina hati berdasarkan hadith ini.

Dengan itu, adakah anda tetap menganggap perasaan cinta yang tumbuh dalam hati itu juga haram dan tidak menerima hadith Nabi ini??? Anti hadith ke apa???

Hadith zina hati itu sila fahami dengan baik. Lihat kepada hujung hadith tersebut apa sabda Nabi:
وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ
Maksudnya: “Dan hati itu berkeinginan dan berharap, dan kemaluan itu membenarkan atau menidakkan”. Hadith riwayat Imam Muslim (4/2046, no 2657).

Soalnya, keinginan dan harapan apa yang wujud dalam hati yang bergantung kepada kemaluan untuk dibenarkan kalau bukan keinginan dan harapan untuk berzina dalam hati??? Itulah zina hati.

Kalau sekadar teringat kepada perempuan yang bukan mahram dengan teringat kenangan manis, atau teringat kepada insan yang dilihat mampu menjadi isteri yang baik buat diri, atau teringat kepada tunang yang bakal menjadi isteri pun mahu dilabel sebagai zina hati maka itu merupakan satu sikap melampau yang tidak diajar dalam agama.

Bayangkan Sahabat Nabi yang teringatkan wanita untuk dikahwini, apa kata Allah kepada mereka? Apa Syed Qutb dalam tafsirnya sebut tentang ayat tersebut?

Ini tidak, sekadar mahu mengharamkan semua secara membabi buta tanpa hujah. Selepas itu tuduh orang lain menyelewengkan maksud hadith. Indahnya hidup…

TERPERINCILAH DALAM MEMBERIKAN HUKUM.

Apabila kita ditanya tentang hukum. Kita perlu menjawab dengan terperinci.

Apa hukumnya ingat kepada perempuan? Hukumnya harus selagi tidak dibimbangi menjuruskan diri ke arah zina.

Apa hukumnya mendengar suara perempuan? Hukumnya harus selagi tidak dibimbangi menjuruskan diri ke arah zina.

Apa hukumnya melihat kepada perempuan? Hukumnya harus selagi tidak dibimbangi menjuruskan diri ke arah zina.

Itulah jawapannya secara ilmiyyah.

Apabila saya mengatakan hukumnya harus, adakah dengan ini bererti saya telah menggalakkan mereka ke arah zina??? Tidak sama sekali. Kita hanya menjelaskan hukum.

Soal anda tak mahu langsung ingat kepada perempuan, tak mahu langsung dengar suara perempuan, tak mahu langsung lihat perempuan itu anda punya pasal. Anda mahu untuk lebih selamat dengan menjauhkan diri daripada perkara-perkara tersebut baguslah, tiada sesiapa yang menentang.

Tetapi apabila anda ditanya tentang hukum, anda perlu menjawab secara terperinci dan jelas berdasarkan hujah ilmiyyah bukan berasaskan perasaan anda semata-mata.

Oleh sebab anda tak pernah berkawan dengan perempuan maka dengan itu sesiapa yang berkawan dengan perempuan itu hukumnya haram, begitu??? Hukum bukannya boleh dikeluarkan begitu.

Oleh sebab anda tidak bercouple kerana anda berpandangan bahawa bercouple itu menjerumuskan diri anda ke lembah maksiat, maka dengan itu sesiapa yang bercouple itu hukumnya haram??? Kalau begitulah hukum dikeluarkan, tak perlu pergi berguru dengan syeikh pun takper.

Contoh lain:


Apabila Ulama seperti Imam Ibnu Hazm atau Imam Al-Ghazali atau Syeikh Yusuf Al-Qardhawi mengatakan bahawa hukum menyanyi dan menari itu harus di sisi agama. Adakah ini bermakna mereka menggalakkan umat Islam supaya menyanyi dan menari?
Tidak sama sekali. Mereka hanya mengeluarkan hukum berdasarkan hujah ilmiyyah.

Mereka sendiri tak pernah pun sibuk nak menyanyi atau menari malah menjauhkan diri langsung dengan dunia hiburan. Tetapi apabila mereka ditanya tentang hukum menari dan menyanyi, mereka secara jelas mengatakan hukumnya harus.

Adakah dengan ini kita mahu menganggap bahawa mereka telah menyeleweng, atau menuduh mereka sebagai ulama yang mengejar dunia??? Agak-agaklah Bro.

Begitu juga dengan masalah melihat perempuan, mendengar suara perempuan, mengingati perempuan. Hukumnya adalah harus selagi mana tidak dibimbangi menjuruskan diri ke arah zina.

Kalau sekadar dengan mudah sahaja menjawab hukumnya adalah haram kerana menghampiri zina, itu adalah jawapan budak-budak. Jawapan sebegini kalau dijawab di kalangan ilmuan dan Shuyukh dah lama kena hempuk.

Kalau tak faham lagi, maka saya datangkan lagi perumpamaan lain.

Andai saya ditanya: Ustaz apa hukumnya makan daging kambing?

Saya akan cuba menjawab secara ilmiyyah bahawa makan daging kambing ni asal hukumnya harus, berdasarkan dalil dan qaedah fiqhiyyah bla bla bla … tapi hukum boleh bertukar menjadi haram bagi mereka yang ada simptom-simptom untuk diserang dengan sakit darah tinggi dan memudaratkan diri.

Begitu juga dengan soalan-soalan berkaitan melihat, mendengar, mengingati perempuan. Hukum asalnya adalah harus kerana dalil-dalil serta qaedah fiqhiyyah mengatakan begitu tetapi hukum ini boleh bertukar menjadi haram kalau menjuruskan kita ke arah zina.

Tak boleh nak faham lagi ke??? Berapa banyak punya contoh dah bagi…

PENUTUP

Saya tahu anda mungkin sedang berperang dengan masalah remaja yang teruk bercouple di universiti di Malaysia mungkin menyebabkan anda bersikap keras dalam hal ini. Langsung mahu mengharamkan serba sebi yang berkaitan dengan hubungan lelaki dan perempuan kerana terdesak untuk mencegah rakan-akan daripada terjebak.

Kalau saya berada dalam suasana anda pun, berkemungkinan saya juga akan mengambil sikap seperti anda. Yalah mana tak bengangnya melihat rakan-rakan terjebak dengan masalah couple kan. Keluar tengok wayang berdua, study group berdua, dan sebagainya.

Tapi kita perlu sedar, dalam kita membasmi masalah tersebut, kita perlu membasminya dengan hikmah dan kesedaran atas asas ilmu. Tahu batas mana yang boleh dan batas mana yang tak boleh. Bukannya pukul borong semua tak boleh ikut perasaan yang berkobar-kobar mahu membasmi maksiat.

Jangan sampai kita membasmi fitrah manusia dalam usaha kita membasmi maksiat.

Renungkan kata-kata Syed Qutb ini: (Sila terjemah sendiri, malas dah nak menterjemah)

إن الإسلام يشرع لناس من البشر، لا لجماعة من الملائكة، ولا لأطياف مهومة في الرؤي المجنحة! ومن ثم لا ينسى - وهو يرفعهم إلى جو العبادة بتشريعاته وتوجيهاته - أنهم بشر، وأنها عبادة من بشر . . بشر فيهم ميول ونزعات، وفيهم نقص وضعف، وفيهم ضرورات وانفعالات، ولهم عواطف ومشاعر، وإشراقات وكثافات . . والإسلام يلاحظها كلها؛ ويقودها جملة في طريق العبادة النظيف، إلى مشرق النور الوضيء، في غير ما تعسف ولا اصطناع. ويقيم نظامه كله على أساس أن هذا الإنسان إنسان

(Rujuk Tafsir Fi Zilalil Qur’an oleh Syed Qutb, jilid 1, m/s 217).

Kesimpulannya, Islam datang untuk menjadikan kita manusia yang baik. Bukan untuk menjadikan kita malaikat.

Sekian, wassalam

Ahmad Fathi Bin Muhammad
Isnin, 29 Jumadal Ula bersamaan 2 Mei 2011
Marakech, Maghribi.

fathifawwaz@yahoo.com

p/s: Saya tidak dapat memberi respon di facebook seperti permintaan anda kerana saya tidak memiliki facebook. Mana-mana ahli PMMM yang mempunyai facebook tolong panjangkan.
Saya tidak memilik facebook bukan kerana facebook haram ya…hehe. Sekadar ada alasan tersendiri untuk tidak memiliki facebook dan mana-mana laman sosial lain setakat ini.

Mereka Yang Gagal Memahami Erti 'Zina Hati' (Bahagian 2)

Dikongsi dan diambil dari: Click Here.

CONTOH-CONTOH KEKELIRUAN

1) "Astaghfirullahalazim! Apa yang telah aku lakukan? Bukankah berhubung dengan berlainan mahram sehingga membibitkan perasaan cinta itu HARAM berdosa."

Komen saya: Alangkah jahilnya. Bagaimana mungkin perasaan cinta yang timbul dalam hati itu dianggap haram dan berdosa???

2) Zinanya hati ini berlaku apabila hati kita menginginkan sesuatu yang haram bagi kita secara berlebih-lebihan. Sebagai contoh, keinginan itu seperti ingin dirindui, dicintai, dibelai, mengingati si dia lebih daripada kita mengingati Tuhan.

Komen saya: Masih gagal memahami maksud zina hati dengan baik. Yang pertama katanya zina hati adalah: Menginginkan perkara haram secara berlebihan. Kalau begitu, menginginkan perkara haram secara tak berlebihan tu kira oklah ya???

Yang kedua, contoh yang diberikan itu satu pun tidak termasuk dalam zina hati, hal-hal itu bukan termasuk dalam bab zina hati, tetapi termasuk dalam bab lagho dan melakukan perkara yang harus dengan berlebihan.

3) Seorang lelaki teringatkan perempuan, itu zina hati kan? Saya pun kurang jelas dgn konsep zina hati ni. Jadi maknanye kalau teringat saja kat bukan mahram kite tu dah kira zina ya? Satu lagi, lelaki tersebut sahaja yg berdosa atau pun keduanya?

Komen saya: Lelaki ingatkan perempuan itu zina hati? Perempuan ingatkan lelaki zina hati? Heheh… luasnya skop. Kalau macam tu, lelaki lepas ni janganlah ingat kepada ustazah kat sekolah, perempuan pula jangan ingatkan ustaz kat sekolah. Itu semua zina hati tu, berdosa tau tak…hehe. Come on lah, sudahlah maksud zina hati itu pun tak faham, mudah-mudah sahaja memberi pandangan.

Adapun soal siapa yang berdosa dalam hal ini, jawabnya tiada sesiapa yang berdosa baik lelaki mahupun perempuan kerana itu bukan zina hati.

4) Saya ada kemusykilan di sini. Seandainya pasangan ini sudah berniat untuk berkahwin, adakah rindu antara mreka juga dikatakan zina hati?

Maka menjawablah seorang ustazah: “Yap!! selagi belum berkahwin.”

Komen saya: Soalannya bagus. Tetapi jawapan yang diberikan oleh ustazah itu cukup mengecewakan. Ustazah, tolonglah fahami maksud zina hati itu dengan baik sebelum memberikan jawapan. Boleh ustazah?

5) Dalam tak sedar, kita boleh melakukan zina. Benda yang kita tak nampak, tapi dosa besar. Dalam diam, kita dah lakukan zina. Bukan dari luaran, tapi dalaman. Astghfirullahala'zim. Kita sekarang terlalu terdedah dengan benda-benda yang lagho. Lupa mengingati Allah.

Komen saya: Dosa besar??? Sejak bila pula zina tangan, kaki, mata, mulut, hati itu tergolong dalam dosa besar??? Telah saya jelaskan bahawa itu semua termasuk dalam kategori dosa kecil yang disebut sebagai Al-Lamam. Dosa sebegini terampun hanya dengan melakukan perkara kebaikan biasa seperti berwudhuk, solat, zikir dan sebagainya lagi tanpa memerlukan taubat khusus.

Soal lagho dan lupa mengingati Allah itu soal lain. Kalau nak bercerita tentang lupa mengingati Allah ni, semua manusia tidak terlepas termasuklah para sahabat Nabi terdahulu kerana kita adalah manusia bukan malaikat. Cubalah menjadi manusia yang baik, jangan cuba menjadi malaikat.

Seorang sahabat Nabi bernama Hanzalah mengadu kepada Nabi dengan berkata: “Wahai Nabi, sesungguhnya Hanzalah telah menjadi munafiq”. Nabi berkata: (Apa maksudmu?). Kata Hanzalah: “Apabila kami berada bersama Kamu, kami ingat kepada Akhirat, tetapi apabila kami pulang bersama keluarga, anak-anak, dan harta kami, kami banyak lupa”. Sabda Nabi: (Demi Allah yang diriku dalam kekuasaanNya, kalau kamu terus kekal seperti hal kamu ketika bersamaku, nescaya malaikat akan berjabat tangan dengan kamu di bilik kamu dan jalan-jalan. Tetapi Hanzalah, ada masa masanya). Riwayat Imam Muslim (8/95, no 4937)

6) Jika kita rindu seseorang ajnabi kerana kita memang couple dengan dia, tak kiralah berjumpa atau tidak, itu dikira zina hati. Kalau tak couple, tapi mungkin minat, dan lama-lama jadi rindu jika tak berjumpa, pada mulanya fitrah, tetapi apabila tak dikawal, dielak, tak mujahadah, itu boleh menjadi zina hati.

Komen saya: Pulak dah, ada beza pula ya antara yang bercouple dengan tak bercouple. Jawapan yang langsung tiada asas ilmu, sekadar mengagak-agak.

7) Saya selalu digosip kawan-kawan dengan seseorang, bila nama orang tu disebut-sebut, saya akan teringat kepada dia dan ini menyebabkan saya terpalit dengan dosa zina hati kerana mengingati seseorang yang bukan mahram dengan saya. Astaghfirullah, moga-moga Allah mengampuni dosa saya.

Komen saya: Oh ya ke, kalau begitu lepas ni janganlah ingat langsung kepada sesiapa yang bukan mahram anda. Sepupu anda, cikgu anda, pak guard sekolah anda, perdana menteri Negara anda, kerana itu semua bukan mahram anda tu. Zina hati tu… Hai, mudah-mudah saja membuat hukum ya.

8) Nak tanya sekejap. Zina hati tu dikira apabila kita teringat seseorang yg berlainan jantina untuk seketika atau teringat selalu hingga termenung?

Menjawablah seorang rakannya: “Teringat seketika atau selalu tetap salah. Sebab kita ni kena selalu ingat kepada ALLAH”.

Komen saya: Hohohoho…I’m speechless. Tak sangka, ada juga jawapan sebegini. Teringat seketika pun tak boleh ya, kena selalu ingat Allah sepanjang masa 100 peratus ya. Macam tu sahabat Nabi pun kalah dengan awak. Hebat betul awak ya, sama taraf dengan malaikat.

Dalam Al-Qur’an pun Allah tak suruh kita ingat kepadaNya sentiasa kerana itu adalah perkara yang mustahil dan ulama menyebut bahawa Allah tidak sekali-kali membebankan manusia dengan perkara yang mustahil untuk dilakukan.

Sebab itu, Allah hanya menyuruh kita supaya banyak ingat kepadaNya, bukan selalu ingat kepadaNya. Firman Allah dalam Surah Al-Ahzab, ayat ke-41:

((يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْراً كَثِيراً))

Maksudnya: ((Wahai orang-orang yang beriman, ingatilah Allah dengan ingatan yang banyak)).

9) Sekarang ni saya tengah buntu. Saya sekarang bercinta dengan seseorang. Tapi kami mahukan perhubungan kami diredhai Allah. Tetapi baru-baru ni saya ada baca nota yang mengatakan bercinta adalah haram dalam Islam. Betul ke? bercinta juga mendekatkan diri kepada zina iaitu zina hati. merindui dan mengingati antara satu sama lain. Jadi, apakah yg perlu saya buat?

Maka berfatwalah seorang rakannya: “Bercinta tu memang haram. Bila dah bercinta kita selalu rindu, kadang-kadang ingat kat dia dan macam-macam lagi. Itulah yang dinamakan zina hati. Sebab itu, bercintalah selepas kahwin.

Komen saya: Sama juga masalah dengan mereka yang sebelum ni. Keliru dengan maksud bercinta, lepas tu tak memahami erti zina hati.

Adapun soal bercinta sebelum atau selepas kahwin, kalau dimaksudkan dengan perasaan cinta, maka bagi saya perasaan cinta itu perlu ada sebelum kahwin bukan selepas kahwin, manakala aktiviti percintaan itulah yang dilakukan selepas kahwin. Sebab itu Nabi menyuruh sahabatnya kalau nak melamar perempuan tu tengok dulu, supaya timbul perasaan cinta dalam hati. Kalau setelah melihat tapi tidak timbul rasa cinta dan berkenan tu, maka cari yang lain.

9) Bagi saya memang zina hati susah utk dihindari terutama zaman sekarang. Lebih-lebih lagi zaman teknologi sekarang. Walaupun dengan bermesej, boleh diragukan kita buat zina tangan. Itu zina tangan, kalau dah zina luaran, macam mana pula dalaman?

Komen saya: Astaghfirullah, pandangan yang penuh dengan ta’annut dan tasyaddud. Gagal dalam memahami maksud zina hati dan zina kecil yang lain. Bermesej di telefon itu zina tangan?? Kalau anda bermesej mengajak kepada persetubuhan, semestinya itu zina tangan, tapi kalau sekadar bertegur sapa pun nak dilabelkan sebagai zina, maka anda tersasar jauh.

Memang berhubung antara lelaki dan perempuan hanya perlu apabila ada keperluan. Tapi kalau tiada keperluan dan sekadar menggatal, tidak boleh sewenang-wenangnya dengan mudah mengkategorikan hal itu dalam bab zina tangan tetapi dikategorikan dalam bab buat perkara lagho tak berfaedah.

Sudahlah gagal memahami maksud zina-zina kecil tu, gagal pula membezakan antara mereka yang melakukan zina kecil dengan mereka yang melakukan perkara-perkara lagho tak berfaedah.

10) Zina hati sebenarnya apabila kita mengingati seseorang secara berlebih-lebihan.

Komen saya: Fahaman yang juga tersasar.

11) Macam mana kalau teringatkan lelaki yang kita hanya pernah berjumpa dengannya dalam mimpi, tapi kita tak kenal pun kat alam nyata ni, kira zina hati juga ke?

Komen saya: Lihat bagaimana kegagalan memahami maksud zina hati menyebabkan timbulnya soalan-soalan yang tak sepatutnya timbul.

12) Saya pun ada juga zina hati ni kerana teringatkan kawan lelaki. Nak buat macam mana nobody's perfect except our prophet. Tapi macam yang dah dinasihatkan oleh rakan supaya bila teringatkan seseorang (si dia) kita hendaklah membaca Al-fatihah supaya kita ingat dia kerana Allah.

Komen saya: Gagal dalam memahami zina hati dan mengenal pasti penyakit sebenar, kemudian cuba mereka-reka ubat sendiri. Baca Al-fatihah supaya kita ingat dia kerana Allah??? Hehe…lucu juga dengan petua yang diberikan.

13) Memang susah nak hindari zina hati. Susah sangat. Apabila teringatkan si dia, susah nak lupakan. Tapi nak tanya ni, apa dosanya kalau kita buat orang lain zina hati? Contohnya: Kita buat orang lain berkenan kat kita.

Komen saya: Masih juga tak faham-faham dengan maksud zina hati.

14) Zina hati yang paling ketara dalam jiwa remaja zaman sekarang adalah kamu merindui si dia, kamu sentiasa terbayang si dia, kamu tak dating, tak jumpa dgn si dia, tak keluar makan-makan, tapi kamu masih terbayang pada si dia. Bukti yang paling ketara, inbox kamu penuh dgn mesej si dia. Bayangkan sahaja, seorang remaja yg cukup komited dgn dakwah tetapi mereka bercinta. Bayangkan presiden BADAR kat sekolah bercinta. Ya Allah! tak dating, tak keluar makan-makan, tak berutus surat, tapi saling berbalas mesej dengan beralasankan "Eh takpe, aku hantar mesej pasal hadis la kat dia. Saling nasihat menasihati". Astaghfirullah, itulah contoh-contoh zina hati. Nama pun hati, mesti la dalam hati. Betul tak?

Komen saya: Tak betul langsung. Saudara, itu tidak termasuk dalam bab zina hati. Itu gedik dan mengada-ngada termasuk dalam bab buat perkara-perkara tak berfaedah atau lagha. Saya lebih suka mengistilahkan percintaan sebegitu sebagai percintaan yang “poyo”. Percintaan pra-matang remaja baru nak up.

Sabda Nabi: (Antara keelokan Islam seseorang itu, dia meninggalkan apa yang tak patut baginya). Diriwayatkan oleh Imam Tirmizi (4/558, no 2317) dan dia berkata: Gharib. Juga diriwayatkan oleh Ibnu Majah (2/1315, no 3976) dan Ibnu Hibban dalam kitab Sahihnya (1/466, no 229).

14) Sebenarnya, saya ada satu soalan. Begini, seorang lelaki amat menyayangi seorang perempuan bukan mahram ini, tetapi dia tidak merinduinya. Adakah ini tergolong dalam zina hati juga? Sebab saya masih tak berapa jelas dengan maksud zina hati.

Komen saya: Apabila gagal untuk memahami zina hati dengan baik, kemudian dimomokkan pula dengan fahaman-fahaman yang salah tentang zina hati, maka diri sendiri mencari jalan keluar dengan mereka-reka perkara yang tak masuk akal. Seorang kekasih menyintai kekasihnya, tetapi mereka tidak rindu, adakah ini juga termasuk dalam zina hati? Ahaha…

Tolonglah fahami maksud zina hati itu dengan baik, perasaan cinta antara kekasih dengan kekasihnya tidak dikira zina hati, juga perasaan rindu. Kalaupun perasaan cinta dan rindu itu melampaui batas, itu tidak termasuk dalam bab zina hati, itu termasuk dalam bab berlebih-lebih dalam perkara-perkara yang harus. Yang menjadi zina hati adalah perasaan atau keinginan hati untuk melakukan dosa zina iaitu bersetubuh dengan kekasih tersebut. Faham!!!

15) Saya takut diri saya terjebak dengan “zina hati” apabila saya teringat pasal si dia. Biasanya, saya akan membayangkan saat-saat kami berjumpa, kata-kata dia dan kadang-kadang saya macam berangan-angan berumah tangga dengan dia. Selalu terbayang dalam fikiran saya, kehidupan kami sebagai suami isteri contohnya, saya masak untuk dia, bermesra dengan anak-anak dan sebagainya. Itu memang selalu saya fikirkan. Adakah itu salah satu dari “zina hati”? Saya juga tak boleh kawal perasaan rindu setelah kami berjauhan. Perasaan tu la yang buat saya lalai sedikit sebanyak. Saya cuba tenangkan fikiran saya dengan solat sunat, baca Al-Quran tapi tu tak kekal
lama.

Komen saya: Amboi-amboi, jauhnya akak berkhayal. Itu bukan zina hati tu kak, itu angau namanya. A N G A U: Angau. Parah benar nampaknya tu. Walaupun bukan termasuk dalam zina hati, tetapi eloklah dielakkan perkara-perkara lagho sebegitu, sibukkan diri dengan perkara-perkara berfaedah, jangan sampai terbuang masa kerana berkhayal.

16) Saya telah mengambil keputusan meninggalkan pasangan saya kerana saya tahu ianya sesuatu yang bertentangan dengan Islam. Dan alhamdulillah saya juga telah mengambil langkah dengan bernikah dengan seorang gadis melalui cara yang lebih baik iaitu melalui pernikahan secara Islamik.

Komen saya: Astaghfirullah, bercinta dengan seorang gadis, kemudian merasakan perkara itu sebagai salah lalu memutuskan hubungan. Kemudian mengambil langkah penyelesaian dengan berkahwin dengan gadis lain?

Mengapalah “terlampau cerdik” sampai ke tahap ini??? Kalaupun anda merasakan hubungan anda itu salah dan berdosa, apa yang anda perlu lakukan adalah bertaubat daripada dosa dan membaiki dosa tersebut.

Firman Allah dalam Surah Al-Ma’idah, ayat ke-39.
((فَمَنْ تَابَ مِنْ بَعْدِ ظُلْمِهِ وَأَصْلَحَ فَإِنَّ اللَّهَ يَتُوبُ عَلَيْهِ))


Maksudnya: ((Sesiapa yang bertaubat selepas kezaliman yang dilakukan dan membaiki kesilapannya maka sesungguhnya Allah akan mengampunkan dosa ke atasnya)).

Seorang pencuri, apabila sedar dan insaf atas dosa yang dibuat, maka dia perlu bertaubat daripada dosa mencuri tersebut, dan membaiki dosa tersebut dengan memulangkan kembali segala barang-barang yang dicuri.

Seorang lelaki yang bercinta dengan seorang perempuan sehingga terjebak ke dalam perkara-perkara dosa, apabila sedar dan insaf perlulah bertaubat daripada dosa yang dilakukan, dan membaiki dosa tersebut. Bagaimana untuk membaiki dosa tersebut? Iaitulah dengan mengahwini perempuan itu.

Bukannya dengan memutuskan hubungan dan kemudian berkahwin dengan perempuan lain. Mengapa mahu berkahwin dengan perempuan lain sedangkan si dia ada dan masih menyimpan cintanya terhadap kamu?

Adakah pada pandangan anda perempuan itu tidak layak diperisterikan kerana sudah ternoda? Ooo, kiranya kamu bersihlah tiada noda? Siapa yang menodainya? Kamu juga. Kononnya nak mencari yang suci bersih walhal diri sendiri terpalit dengan kekotoran. Jenis manusia yang tak sedar diri.

17) Ana dulu pun couple gak. Sejak sekolah sampai dah masuk universiti, dekat nak gred. Tapi apabila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana terus tinggalkan walhal ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana.

Komen saya: Ke’tidak cerdikan’ yang sama berulang. Anda dah punya niat suci untuk memperisterikannya, kemudian memutuskan hubungan itu setelah merasakan hubungan itu salah pada pandangan anda.

Sepatutnya, baikilah apa yang anda rasakan salah itu dan teruskan niat suci anda untuk memperisterikannya. Semudah itu pun masih tak faham? Mengapa masih juga mengambil tindakan yang tak cerdik?

MANHAJ DALAM MEMAHAMI AGAMA

Tidak dinafikan, adakalanya mereka yang baru menceburkan diri dalam bidang dakwah atau mereka yang baru menemui jalan keinsafan, mereka mempunyai semangat yang meluap-luap berjuang untuk Islam. Tapi masalahanya semangat yang meluap-luap tanpa latar belakang ilmu yang kuat boleh menyebabkan perjuangan yang dibawa itu merosakkan lebih daripada membaiki.

Semua tak boleh, itu zina, ini zina, itu haram, ini haram sehingga menyempitkan ajaran Islam yang luas dan membesar-besarkan perkara lebih daripada skop asalnya.

Walhal manhaj dakwah yang sebenarnya adalah manhaj berasaskan وسطية /wasatiyyah (pertengahan). Tidak dinafikan, kalau orang itu dilihat mempermudah-mudahkan urusan agama maka kita perlu memberikan peringatan keras kepada mereka. Sebaliknya pula kalau orang itu dilihat terlalu memayah-mayahkan agama maka kita perlu memudahkannya bagi mereka. Namun, semua itu perlu dilakukan atas dasar ilmu. Bukan sewenang-wenangnya.

Sebagai contoh, apabila wujud sebahagian daripada sahabat Nabi mempermudah-mudahkan urusan berwudhuk sehingga tidak meratakan air ke tempat-tempat yang sepatutnya, maka Nabi memberikan amaran keras kepada mereka berupa seksaan api neraka.

Sebaliknya apabila ada pula sebahagian sahabat yang memayah-mayahkan urusan berwudhuk sehingga membasuh anggota wudhuk secara berlebihan, maka Nabi berkata bahawa basuhan wudhuk itu hanya tiga kali. Andainya masih wujud keraguan dalam hati tidak rata, maka usah dilayan, itu hanya was-was syaitan.

Caranya adalah bersikap keras kepada mereka yang nampak mempermudah-mudahkan agama, dan bermudah-mudah bagi mereka yang nampak memayah-mayahkan agama. Tetapi perlu diletakkan dalam kepala bahawa tujuan akhirnya adalah supaya kedua-dua golongan tersebut kembali kepada kesederhanaan dalam beragama.

Kata Imam Syatibi: Andai kamu melihat kepada keseluruhan syariat maka engkau akan dapati syariat itu cenderung kepada pertengahan. Andai kamu melihat ada kecenderungan kepada sisi terlampau memudahkan atau sisi terlampau menyusahkan maka itu bagi berhadapan dengan lawannya daripada sisi lain.

Sisi memayahkan (kebanyakannya pada menakutkan, menggerunkan, melarang) didatangkan bagi berdepan dengan mereka yang cenderung mempermudahkan agama.

Sisi memudahkan (kebanyakannya pada pengharapan, galakan, dan rukhsah kemudahan) didatangkan bagi mereka yang cenderung memayahkan agama.

Kalau tiada masalah pada kedua-duanya maka aku melihat pertengahan itu lebih utama, dan jalan kesederhanaan itu jelas, dan itulah kaedah asal yang menjadi rujukan dan pusat yang menjadi tempat pergantungan”. (Rujuk Kitab Al-Muwafaqat oleh Imam Syatibi, jilid 2 , m/s 286, cetakan Dar Ibni Affan)

Janganlah terlampau mempermudahkan dan jangan terlampau menyusahkan. Ambil jalan pertengahan. Untuk pesakit darah tinggi, berikan ubat yang menurunkan kadar tekanan darahnya kepada kadar tekanan normal. Pesakit darah rendah pula, berikan ubat yang meninggikan kadar tekanan darahnya kepada kadar tekanan tahap normal. Apa yang penting adalah memastikan kenormalan tekanan darahnya.

Akhir kata, semoga segala penjelasan itu dapat dicerna dengan baik. Andai timbul sebarang persoalan tak faham lagi berkenaan zina hati, maka bak kata rakan saya: “Sila hantukkan kepala anda ke dinding”…. Hehe sekadar bergurau. Jangan lagi membesarkan isu lebih daripada skop yang sepatutnya.

Sememangnya muhasabah diri sama ada terpalit dengan dosa atau tidak itu memang sesuatu yang bagus. Tapi men'dosa'kan diri dengan perkara yang bukan dosa itu bukan daripada ajaran agama, itu adalah ta’annut dan tasyaddud yang ditegah dalam beragama.

Islam tidak datang untuk menjadi musuh kepada naluri dan perasaan manusia tetapi untuk memberikan pedoman dan tunjuk ajar supaya manusia dapat mengawal naluri dan perasaannya ke arah kebaikan. Dengan itu dapatlah kita menjadi manusia yang baik bukan menjadi malaikat yang baik.

Sekian, wassalam.



Oleh:
Ahmad Fathi Bin Muhammad
Ahad, 9 Rabi’ul Awwal 1432 bersamaan 12 Februari 2011
Marrakech, Maghribi.
Emel: fathifawwaz@yahoo.com

Mereka Yang Gagal Memahami Erti 'Zina Hati' (Bahagian 1)

Dikongsi dan diambil dari: Click Here.


“Apabila saya terlibat dengan kerja dakwah, barulah saya tahu saya telah banyak melakukan zina hati,” kata seorang pemuda.

“Itulah dulu pun saya ada kekasih, dan kami saling cinta menyintai dan merancang untuk berkahwin apabila sampai masanya, tapi apabila saya tahu hubungan saya dengan dia tu menyebabkan saya dan dia terjebak dengan zina hati maka saya putuskan”

Seringkali saya mendengar kata-kata seperti itu keluar melalui kata-kata atau tulisan daripada mereka yang melibatkan diri dengan gerak kerja persatuan-persatuan Islam atau kerja-kerja dakwah remaja.

Pada mulanya saya buat tak kisah atau dengan kata lain buat tak pot kerana saya menganggap kes-kes itu sebagai kes terpencil yang biasanya berlaku di zaman sekolah menengah. Biasalah tu budak-budak sekolah yang baru dalam proses pra-matang kepada matang, baru nak up orang kata, pedulikanlah.

Tapi apabila ada pelajar di peringkat universiti yang mengeluarkan kenyataan-kenyataan mirip sebegitu, saya mula tertanya-tanya dan bersyak wasangka, “eh takkanlah pelajar universiti yang bakal keluar sebagai pemimpin masyarakat pun tak faham-faham lagi, mustahillah”.

Tapi ternyata, sangkaan saya itu meleset sama sekali. Mimpi buruk melanda diri setelah melancong ke laman-laman web internet yang mempromosikan keislamikkan mereka. Saya terkejut apabila mendapati ketempangan yang cukup serius dalam memahami apa yang diistilahkan sebagai zina hati.

MAKSUD ZINA HATI DAN ZINA KECIL YANG LAIN

Sabda Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam:
(إِنَّ اللهَ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ حَظَّهُ مِنَ الزِّنَا أَدْرَكَ ذَلِكَ لاَ مَحَالَةَ، فَزِنَا الْعَيْنِ النَّظَرُ، وَزِنَا اللِّسَانِ الْمَنْطِقُ، وَالنَّفْسُ تَمَنَّى وَتَشْتَهِي، وَالْفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ وَيُكَذِّبُهُ). رواه البخارى (6/2438، رقم 6238)، ومسلم (4/2046، رقم 2657)، وأبو داود (2/246، رقم 2152)، والبيهقى فى شعب الإيمان (4/365، رقم 5428).

وفي رواية مسلم: (كُتِبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ نَصِيبُهُ مِنْ الزِّنَا مُدْرِكٌ ذَلِكَ لَا مَحَالَةَ فَالْعَيْنَانِ زِنَاهُمَا النَّظَرُ وَالْأُذُنَانِ زِنَاهُمَا الِاسْتِمَاعُ وَاللِّسَانُ زِنَاهُ الْكَلَامُ وَالْيَدُ زِنَاهَا الْبَطْشُ وَالرِّجْلُ زِنَاهَا الْخُطَا وَالْقَلْبُ يَهْوَى وَيَتَمَنَّى وَيُصَدِّقُ ذَلِكَ الْفَرْجُ وَيُكَذِّبُهُ).

Maksudnya: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Zina mata itu adalah pandangan, zina lidah itu adalah ucapan, nafsu mengharap dan berkeinginan, dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya). Hadith riwayat Bukhari (6/2438, no 6238), Muslim (4/2046, no 2657), Abu Daud (2/246, no 2152), dan Imam Baihaqi dalam Shu’ab Iman (4/365, no 5428).

Dan dalam riwayat Imam Muslim: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Mata itu zinanya pandangan, telinga itu zinanya mendengar, lidah itu zinanya ucapan, tangan itu zina melakukan kekerasan, kaki itu zinanya langkah, dan hati itu mengharap dan berkeinginan, dan mengiyakannya kemaluan atau mendustakannya)

Hadith pertama menggunakan istilah zina nafsu, manakala hadith yang kedua pula menggunakan istilah zina hati. Hadith inilah yang menjadi hujah tentang wujudnya zina yang dinamakan dengan zina hati dan tidak syak lagi hadithnya adalah hadith yang sahih.

Tidak dipertikaikan kewujudan istilah zina hati dan asasnya dalam Islam, tetapi apa yang dipertikaikan adalah kegagalan ramai daripada kalangan mereka yang bercakap tentangnya untuk mengupasnya secara ilmiyyah sehingga adakalanya membuatkan remaja dan pemuda salah faham yang seterusnya menyebabkan berlakunya pemikiran yang tempang dalam beragama.

Apakah sebenarnya yang dimaksudkan dengan zina hati? Adakah jatuh cinta kepada seseorang itu dianggap zina hati? Adakah teringatkan seseorang itu zina hati? Mungkin sebahagian daripada kita akan menjawab: “Ya, itulah zina hati”. Apabila ditanya lagi mengapa itu zina hati? Jawab mereka: “Kerana kita mengingati seseorang yang ajnabi (bukan mahram) yang tidak halal buat kita”!!!

Kalau anda meletakkan sebab pengharamannya adalah kerana dia ajnabi tidak halal bagi kita, bagaimana anda mahu menafsirkan firman Allah dalam Al-Qur’an tentang Sahabat Nabi yang teringatkan perempuan ajnabiyyah yang tidak halal buatnya?

Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah, ayat ke-235:
))عَلِمَ اللَّهُ أَنَّكُمْ سَتَذْكُرُونَهُنَّ وَلَكِنْ لا تُوَاعِدُوهُنَّ سِرّاً إِلَّا أَنْ تَقُولُوا قَوْلاً مَعْرُوفاً((

Dalam ayat ini dan ayat sebelumnya, menceritakan tentang عدة / iddah (tempoh suci) perempuan yang bercerai dengan suaminya. Kemudian ada lelaki ajnabi yang mengintai-intai peluang untuk melamar perempuan ini. Lalu Allah berfirman ((Allah Maha Mengetahui bahawa kamu akan mengingati perempuan tersebut, tetapi jangan kamu berjumpa dengan perempuan itu secara rahsia kecuali dengan berkata-kata perkara yang baik)).

Syed Qutb dalam tafsirnya berkata: “Dan Allah telah mengharuskannya kerana itu berkaitan dengan kecenderungan fitrah yang halal pada asalnya, harus pada zatnya … dan Islam itu tidak menghancurkan kecenderungan fitrah tetapi membajainya, dan tidak menekan naluri kemanusiaan tetapi mengawalnya. (Rujuk Fi zilali Qur’an oleh Syed Qutb, jilid 1, m/s 238).

Bukankah perempuan yang baru berpisah dengan suaminya merupakan perempuan ajnabiyyah kepada lelaki lain yang mahu melamarnya??? Tapi mengapa Allah langsung tidak mengatakan kepada lelaki ajnabi itu tak boleh mengingati perempuan tetapi hanya berpada dengan berkata ((Allah Maha Mengetahui bahawa kamu akan mengingati perempuan tersebut tetapi jangan kamu berjumpa dengan dia secara rahsia)).

Justeru apa yang dapat difahamai daripada ayat tersebut adalah: Tiada masalah dalam mengingati perempuan tersebut, tapi jangan fikir nak buat yang bukan-bukan yang bertentangan dengan syarak’. Itulah apa yang sepatutnya difahami daripada firman Allah tersebut.

Kalau mengingati perempuan yang ajnabiyyah itu zina hati, tentunya Allah melarang para sahabat daripada mengingati perempuan, tetapi Allah sendiri tidak melarang bahkan memberi izin.

Justeru, yang dimaksudkan dengan zina hati itu adalah hati yang menaruh niat untuk berzina, menikmati hubungan persetubuhan luar nikah. Itu yang dimaksudkan dengan zina hati. Rujuk kembali konteks hadith berkaitan zina hati secara keseluruhan. Tidakkah di pengakhiran hadith tersebut Nabi ada menyebut:
وَالْفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ وَيُكَذِّبُهُ


Maksudnya: (dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya). Bermakna semua perkara daripada tangan, kaki, telinga, mata, lidah, hati yang menuju ke arah persetubuhan haram barulah dipanggil dengan zina. Sebab itu disebut di pengakhiran hadith (Kemaluan itu yang akan menentukan berlaku atau tidak berlakunya zina).

Sebab itu Ibnu Mas’ud menambah dengan katanya:

"فإن صدقه بفرجه كان زانيا وإلا فهو اللمم" أخرجه البيهقي في شعب الإيمان (5/393، رقم 7060)

Maksudnya: “Jika dia mengiyakannya (kehendak berzina) dengan kemaluannya maka dia menjadi penzina, jika tidak maka itu adalah Al-Lamam (dosa kecil)”. Dikeluarkan oleh Imam Baihaqi dalam kitabnya Shu’abul Iman (5/393, no 7060).

Jadi, zina kecil yang disebutkan itu adalah yang mengarah pada hubungan kelamin luar nikah. Oleh itu, melihat bukan mahram bukanlah serta-merta boleh digolongkan sebagai zina mata. Yang tergolong “zina mata” adalah pandangan yang menggoda dan penuh syahwat.

Dengan itu juga, menyampaikan kata-kata mesra kepada bukan mahram bukanlah semestinya tergolong sebagai “zina lisan”. Yang tergolong sebagai “zina lisan” adalah kata-kata pujuk rayu dan godaan kepada nafsu berahi.

Begitu juga halnya dalam masalah mengingati atau merindukan si dia atau pun merasakan getaran di hati ketika memikirkan si dia, bukanlah serta merta boleh tergolong sebagai “zina hati”. Pengertian “zina hati” adalah mengharap dan menginginkan kepada persetubuhan luar nikah sebagai memenuhi syahwat.

EKSTREMIS DI DALAM ISU ZINA HATI

“Melihat perempuan itu haram”

“Mendengar suara perempuan itu haram”

“Mengingati bayangan perempuan itu haram”

“Semua itu adalah zina”

Biasa mendengar klausa-klausa kata sebegitu?...hehe. Banyak kali dengar kan? Mungkin agaknya mereka mahu menjadikan perempuan itu sebagai makhluk haram di atas planet bumi ini, dan bagi perempuan pula mereka mahu menjadikan makhluk lelaki sebagai makhluk haram di atas planet bumi ini.

Sampai begitu sekalikah pandangan anda tentang pengharaman segala yang datang daripada perempuan atau segala yang datang daripada lelaki? Sedangkan khinzir pun tidak sampai ke tahap itu diharamkan dalam Al-Qur’an. Yang hanya diharamkan adalah makan dagingnya sahaja.

Apakah sebenarnya pengharaman dalam masalah perhubungan antara lelaki dan perempuan? Adakah perempuan itu haram semata-mata kerana dirinya حرام لذاته / haram lizatihi, atau haram kerana perkara luaran lain حرام لغيره / haram lighairihi?

Melihat perempuan itu haram sebab apa? Adakah semata-mata pandangan kepada perempuan itu haram atau pandangan itu haram disebabkan unsur luaran lain?

Tentunya pandangan yang diharamkan adalah pandangan yang disertai dengan syahwat, pandangan yang menggoda dan bernafsu. Itulah sebab kepada pengharaman pandangan bukan semata-mata kerana pandangan biasa.

Suara perempuan itu haram sebab apa? Adakah semata-mata suara kepada perempuan itu haram atau suara itu haram disebabkan unsur luaran lain?

Tentunya suara yang diharamkan adalah suara yang dilunakkan untuk menarik perhatian, suara manja mendodoi, suara-suara gedik. Suara sebegitulah yang diharamkan bukan semata-mata suara biasa.

Mengingati perempuan itu? Adakah semata-mata ingat kepada perempuan itu haram atau ingatan itu haram disebabkan unsur luaran lain?

Tentunya ingatan yang diharamkan adalah ingatan yang membayangkan keseksian susuk tubuh perempuan, membayangkan untuk bersetubuh dengan perempuan dan bayangan yang membangkitkan berahi. Ingatan dan bayangan sebegitulah yang diharamkan bukan semata-mata ingatan biasa.

Itulah hal-hal yang dipanggil zina kecil. Pengakhiran yang menentukannya adalah kemaluannya sama ada menjebakkannya ke kancah perzinaan hakiki atau tidak.

SEJAUH MANA DOSA ZINA TANGAN, KAKI, TELINGA, MATA, LIDAH, HATI?

Ibnu Mas’ud mengatakan bahawa:
"فإن صدقه بفرجه كان زانيا وإلا فهو اللمم" أخرجه البيهقي في شعب الإيمان (5/393، رقم 7060)

Maksudnya: “Jika dia mengiyakannya (kehendak berzina) dengan kemaluannya maka dia menjadi penzina, jika tidak maka itu adalah Al-Lamam (dosa kecil)”. Dikeluarkan oleh Imam Baihaqi dalam kitabnya Shu’abul Iman (5/393, no 7060).

Kata Ibnu Abbas pula:
"مَا رَأَيْتُ شَيْئًا أَشْبَهَ بِاللَّمَمِ مِمَّا قَالَ أَبُو هُرَيْرَةَ عَن النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: (إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ كَتَبَ عَلَى ابْنِ آدَمَ حَظَّهُ مِنْ الزِّنَا أَدْرَكَهُ لَا مَحَالَةَ وَزِنَا الْعَيْنِ النَّظَرُ وَزِنَا اللِّسَانِ النُّطْقُ وَالنَّفْسُ تَمَنَّى وَتَشْتَهِي وَالْفَرْجُ يُصَدِّقُ ذَلِكَ أَوْ يُكَذِّبُهُ)". رواه البخاري (8/67، رقم 5774) ومسلم (8/52، رقم 4801).

“Aku tidak melihat sesuatu yang lebih menyerupai Al-Lamam itu kecuali daripada kata-kata Abu Hurairah daripada Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Zina mata itu adalah pandangan, zina lidah itu adalah ucapan, nafsu mengharap dan berkeinginan, dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya)”. Riwayat Imam Bukhari (8/67, no 5774), dan Imam Muslim (8/52, no 4801).

Apa yang dimaksudkan dengan Al-Lamam??? Al-Lamam bermaksud dosa kecil yang tidak akan selamat daripadanya kecuali mereka yang dilindungi dan dijaga oleh Allah. Ibnu Mas’ud, Abu Said, Huzaifah, dan Masruq berpendapat bahawa: Al-Lamam itu ialah selain daripada bersetubuh, sama ada ciuman, sentuhan, pandangan, dan baringan. (Rujuk Tafsir Al-Qurthubi, jilid 17, m/s 106, cetakan Dar Alamil kutub).

Perkataan Al-Lamam ini disebut dalam firman Allah dalam Al-Qur’an, Surah An-Najm , ayat ke-32 :
((وَلِلَّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ لِيَجْزِيَ الَّذِينَ أَسَاءُوا بِمَا عَمِلُوا وَيَجْزِيَ الَّذِينَ أَحْسَنُوا بِالْحُسْنَى (31) الَّذِينَ يَجْتَنِبُونَ كَبَائِرَ الْإِثْمِ وَالْفَوَاحِشَ إِلَّا اللَّمَمَ إِنَّ رَبَّكَ وَاسِعُ الْمَغْفِرَةِ ...))

Maksudnya: ((Dan bagi Allah segala yang di langit dan di bumi, supaya dia membalas mereka yang berbuat buruk dengan apa yang mereka kerjakan, dan membalas mereka yang baik dengan kebaikan. Mereka yang menjauhi dosa-dosa besar dan perkara-perkara keji kecuali Al-lamam, Sesungguhnya Tuhan kamu Maha Luas keampunannya…))

Contoh daripada hadith ini mungkin boleh membantu soal pengampunan dosa Al-Lamam:
أَنَّ رُجلا أصَابَ من امرأَةٍ قُبْلَة، فأتَى النبيَّ صلى الله عليه وسلم، فذكر ذلك له، فَنزلت ((وأَقِمِ الصَّلاةَ طَرَفَيِ النَّهارِ وَزُلَفا مِنَ اللَّيْلِ، إنَّ الْحَسَناتِ يُذْهِبْنَ السَيِّئاتِ ذلكَ ذِكْرى لِلذَّاكِرين)) [ هود : 116]. فقال الرجل : يا رسول اللّه، أَلِيَ هذه ؟ قال: «لمنْ عمل بها من أُمَّتي». أخرجه البخاري (1/140)، ومسلم (8/101).




Maksudnya: Seorang lelaki telah mencium seorang perempuan, lalu dia datang bertemu Nabi dan menceritakan perkara itu kepada Nabi”. Lalu turunlah ayat ((Dan dirikanlah solat pada sebahagian hari dan hujung malam, sesungguhnya kebaikan itu akan menghapuskan keburukan, itu adalah ingatan kepada mereka yang mengingati)) [Surah Hud, ayat ke-116]. Lalu lelaki tersebut berkata: “Wahai Rasulullah, adakah bagiku (sahaja) hal ini? Sabda Nabi: (Bahkan bagi orang melakukannya daripada umatku). Riwayat Imam Bukhari (1/140) dan Imam Muslim (8/101).

Lelaki tersebut telah melakukan zina kecil, iaitu mencium seorang perempuan bukan mahram. Bagaimana untuknya menghapuskan dosa zina kecil tersebut? Jawabnya adalah dengan berbuat kebaikan, insyaAllah kebaikan yang dibuat itu akan menghapuskan dosa yang dilakukan.

APA HUKUM BERCINTA?

Pertamanya, apa maksud bercinta itu? Adakah maksudnya memiliki dan berkongsi perasaan cinta antara lelaki dan perempuan? Atau maksudnya keluar berdua-duaan dan bermesra dengan jalan berpimpin tangan dan segala aktiviti lain?

Saya rasa semua bersetuju bahawa kalau maksudnya keluar berdua-duaan dan bermesra dengan jalan berpimpin tangan dan segala aktiviti lain maka saya kira semua daripada kita akan bersetuju tentang keharamannya.

Tetapi kalau maksudnya, memiliki dan berkongsi perasaan cinta antara lelaki dan perempuan, apakah juga termasuk dalam perkara yang haram? Apakah yang salahnya di situ? Mungkin ada yang akan menjawab, tak boleh, kerana bercinta sebelum kahwin itu akan mengundang dosa dengan melakukan perkara-perkara tak baik.

Baik kalau begitu, bercinta itu tidak haram pada asalnya tetapi bertukar menjadi haram kerana tidak mematuhi batas-batas yang dibenarkan. Pendek kata, pengharaman itu berlaku bukan pada perasaan tersebut tetapi pada perkara luar. Atau dengan bahasa usul Fiqhnya cinta itu bukannya حرام لذاته / haram lizatihi, tetapi bertukar menjadi حرام لغيره / haram lighairihi kerana perkara lain.

Bermakna selagi mana batas-batas pergaulannya terjaga maka cinta itu tiada sebab dan alasan untuk diharamkan.

Justeru, tidak sepatutnya wujud antara kita yang semudah-mudahnya mahu menghukum mereka yang menyimpan perasaan cinta antara satu sama lain itu sebagai haram kerana perasaan cinta itu adalah fitrah manusia yang suci. Hanya apabila batas-batas pergaulan dilanggar barulah hukumnya bertukar menjadi haram.

Makan daging lembu itu adalah halal, tetapi makan daging lembu yang dicuri adalah haram, bukan kerana daging itu, tetapi kerana masalah curi. Bagi menghalalkan kembali daging tersebut, bayar sahaja wang harga daging kepada tuan punyanya.

Begitu juga dengan cinta. Menyimpan dan berkongsi perasaan cinta dengan bukan mahram itu adalah satu perkara fitrah dan diharuskan dalam agama, tetapi apabila perasaan itu disertai dengan kehendak untuk persetubuhan haram (zina), maka diharamkan, bukan kerana perasaan tersebut tetapi kerana niat untuk persetubuhan haram tersebut. Justeru, bagi menghalalkan kembali hubungan cinta yang terjalin, perkara-perkara haram yang timbul perlu dibuang.

Memiliki dan berkongsi perasaan cinta ini yang halal ini diperakui oleh Nabi Sallallahu Alaihi Wasallam dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Ibnu Abbas:

عن ابن عباس رضي الله عنهما أن رجلاً قال: "يا رسول الله في حجري يتيمة قد خطبها رجل موسر ورجل معدم، فنحن نحب الموسر وهي تحب المعدم، فقال رسول الله صلى الله عليه وسلم: (لم نر للمتحابين غير النكاح)". أخرجه ابن ماجه (1/593، رقم 1847)، والطبرانى (11/17، رقم 10895)، والحاكم (2/174، رقم 2677) وقال: صحيح على شرط مسلم، والبيهقى (7/78، رقم 13231).

Maksudnya: Daripada Ibnu Abbas, bahawa seorang lelaki berkata kepada Nabi: “Wahai Rasulullah, aku ada memelihara seorang anak yatim perempuan. Dia dilamar oleh orang kaya dan orang miskin. Kami suka kalau dia memilih yang kaya, tetapi dia cinta kepada yang miskin. Maka berkata Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam: (Kami tidak melihat perkara yang sesuai bagi orang yang saling menyintai itu kecuali kahwin)”. Hadith diriwayatkan oleh Ibnu Majah (1/593, no 1874), At-Tabarani (11/17, no 10895), Al-Hakim (2/174, no 2677) dan berkata bahawa “hadith ini sahih mengikut syarat Imam Muslim”, dan Imam Baihaqi (7/78, no 13231).

Nabi langsung tidak mencela perasaan cinta yang dimiliki anak yatim perempuan tersebut sebelum berkahwin. Nabi hanya berkata bahawa perkara yang sesuai kepada orang yang saling menyintai itu adalah kahwin.

Hadith seterusnya berkenaan cinta Mughith kepada Barirah:
عَنْ ابْنِ عَبَّاسٍ: أَنَّ زَوْجَ بَرِيرَةَ كَانَ عَبْدًا يُقَالُ لَهُ مُغِيثٌ كَأَنِّي أَنْظُرُ إِلَيْهِ يَطُوفُ خَلْفَهَا يَبْكِي وَدُمُوعُهُ تَسِيلُ عَلَى لِحْيَتِهِ فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِعبَّاسٍ: يَا عَبَّاسُ، أَلَا تَعْجَبُ مِنْ حُبِّ مُغِيثٍ بَرِيرَةَ وَمِنْ بُغْضِ بَرِيرَةَ مُغِيثًا). فَقَالَ النَّبِيُّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: (لَوْ رَاجَعْتِهِ). قَالَتْ: يَا رَسُولَ اللَّهِ تَأْمُرُنِي؟ قَالَ: (إِنَّمَا أَنَا أَشْفَعُ) قَالَتْ: لَا حَاجَةَ لِي فِيهِ. أخرجه البخارى (5/2023، رقم 4979)، وأبوداود (2/270، رقم 2231)، والنسائى (8/245، رقم 5417)، وابن ماجه (1/671، رقم 2075)، وأخرجه أيضًا ابن حبان (10/96، رقم 4273).

Maksudnya: Daripada Ibnu Abbas (dia berkata): “(Bekas) Suami Barirah adalah seorang hamba dipanggil Mughith. Seolah-olah aku melihatnya sekarang mengekori belakang Barirah dengan bercucuran air mata atas janggutnya. Nabi lalu berkata kepada Abbas: (Wahai Abbas, tidakkah engkau takjub dengan kecintaan Mughitgh kepada Barirah, dan kebencian Barirah kepada Mughith?. Kata Nabi kepada Barirah: (Kalaulah kamu dapat kembali kepadanya). Barirah lalu berkata: “Wahai Rasulullah, adakah kamu memerintahkan aku? Nabi berkata: (Aku hanya menjadi juru runding). Barirah berkata: “Aku tak punya hajat pada Mughith”. Hadith riwayat Imam Bukhari (5/2023, no 4979), Abu Daud (2/270, no 2231), Imam An-Nasa’I (8/245, no 5417), Ibnu Majah (1/671, no 2075), juga Ibnu Hibban (10/96, no 4273).

Apa yang dapat difahami daripada hadith ini adalah:

1) Nabi tidak pernah melarang Mughith daripada terus mencintai Barirah walaupun Barirah telah menjadi ajnabiyyah buatnya.

2) Nabi bahkan mengambil inisiatif bagi melihat cinta itu berjaya dengan memujuk Barirah supaya kembali kepada Mughith, tetapi apakan daya Barirah tetap menolak.

3)Nabi tidak memberikan sebarang komen terhadap Mughith yang setia mengekori Barirah untuk memujuknya. Bahkan Nabi bersabda kepada Abbas: (Tidakkah engkau takjub dengan kecintaan Mughitgh kepada Barirah, dan kebencian Barirah kepada Mughith?)

Lihat bagaimana ajaran Islam yang bersifat sesuai dengan realiti kehidupan berdepan dengan masalah manusia. Sayangnya ajaran Islam yang bersifat realistik dan meraikan fitrah manusia ini, dicemarkan oleh sebahagian daripada kita yang terlampau bersemangat dalam membasmi masalah gejala sosial, sehingga dalam sedar atau tidak sedar mereka turut membasmi fitrah manusia dan menjadikan ajaran Islam seolah-olah hanya merupakan fantasi kehidupan yang tidak pernah wujud.

Islam datang bukan untuk berkata: “Jangan menyintai dan buang perasaan cinta itu”, tetapi datang dengan mengajarkan kita bahawa andainya kamu jatuh cinta, maka barhati-hatilah agar cinta itu tidak membuatkan kamu terpesong daripada kebenaran.

Islam juga datang bukan untuk mengatakan kepada kita: “Jangan kamu membenci sesama kamu”, tetapi datang untuk mengajarkan andainya kamu membenci seseorang maka biarlah berpada-pada jangan sampai membutakan kamu daripada kebenaran.

Jatuh cinta adalah perkara yang tidak mampu dikawal, hal itu terletak pada kuasa Allah dan Allah tidak akan menzalimi hambaNya dengan membebankan mereka dengan perkara-perkara yang tidak mereka mampu melakukannya. Masalah yang diperbahaskan dalam ilmu usul fiqh sebagai التكليف بما لا يطاق / Attaklif bima la yutaq.

Sedangkan Nabi sendiri pun meminta pengecualian daripada Allah dalam urusan berlaku adil antara isterinya dalam perkara yang melibatkan hati dan perasaan.
عَنْ عَائِشَةَ أَنَّ النَّبِيَّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ كَانَ يَقْسِمُ بَيْنَ نِسَائِهِ فَيَعْدِلُ، وَيَقُولُ: (اللَّهُمَّ هَذِهِ قِسْمَتِي فِيمَا أَمْلِكُ فَلَا تَلُمْنِي فِيمَا تَمْلِكُ وَلَا أَمْلِكُ). قال الترمذي: إِنَّمَا يَعْنِي بِهِ الْحُبَّ وَالْمَوَدَّةَ كَذَا فَسَّرَهُ بَعْضُ أَهْلِ الْعِلْمِ. أخرجه الترمذي (1140)، وأبو داود (2134)، والنسائي (7/63).

Maksudnya: “Daripada Aisyah bahawa Nabi membahagikan antara isteri-isterinya dengan adil dan dia berkata: (Ya Allah, ini adalah pembahagian aku daripada apa yang aku miliki, janganlah Engkau mencela aku pada perkara yang Engkau miliki tapi tidak aku miliki). Berkata Imam Tirmizi: Sesungguhnya yang dimaksudkan itu adalah perasaan cinta dan sayang sebagaimana tafsiran ahli ilmu. Hadith dikeluarkan oleh Imam Tirmizi (1140), Imam Abu Daud (2134), dan Imam Nasa’I (7/63).

Jelas melalui hadith tersebut bahawa perasaan cinta dan sayang tidak mampu dikawal oleh manusia. Mustahil bagi seorang lelaki yang beristeri empat contohnya mahu berlaku adil terhadap isteri-isterinya dalam soal hati dan perasaan. Sebab itu Nabi sendiri memohon kepada Allah supaya tidak mencelanya pada perkara yang tidak dimiliki olehnya dan tidak termampu baginya untuk melakukan.

Hal sebegini disedari dengan baik oleh para sahabat. Dalam suatu kisah yang melibatkan Sayyidina Umar sendiri diceritakan bahawa telah datang kepadanya seorang lelaki dan berkata: “Wahai Amir Mukminin, sesungguhnya aku telah melihat seorang perempuan lalu aku jatuh cinta kepadanya”. Lalu Sayyidina Umar Bin Khattab berkata: “Itu adalah perkara yang tidak mampu dikawal”. Rujuk Al-Jawab Al-Kafi oleh Ibnul Qayyim, m/s 164, cetakan Darul Kutubil Ilmiyyah.

Hal ini berlaku kerana sememangnya manusia itu akan mudah jatuh cinta kepada sesiapa yang berkongsi keserasian dengannya, bak sabda Nabi dalam sebuah hadith:

الأرواح جنود مجندة فما تعارف منها ائتلف وما تناكر منها اختلف
أخرجه البخارى (3/1213، رقم 3158).ـ

Maksudnya: (Roh-roh itu adalah ibarat tentera yang saling berpasangan, mana-mana roh yang secocok maka roh-roh itu akan bersatu, mana-mana roh yang tak secocok maka roh-roh itu akan berselisih). Dikeluarkan oleh Imam Bukhari (3/1213, no 3158).

Bersambung...


Oleh:
Ahmad Fathi Muhammad
Ahad, 9 Rabi'ul Awal 1432 bersamaan 12 Februari 2011
Marrakech, Maghribi.
Emel: fathifawwaz@yahoo.com

Serangan Mentaliti Malas


Oh Tidak...serangan mentaliti malas mula menerpa. Malas nak belajar (itu normal)...Malas nak terlibat dalam aktiviti kemasyarakatan...Hmm, malas nak bersosial (Ye la sejak ad facebook nie, social kt laman maya jer)...Malas betul...

Malas nak berfikir...Tapi x malas nak tulis entri...lulz...bye...
PS: Mmg malas la entri nie...

Soalan Placement (Kolej MARA Banting (KMB))


Question
Assalamualaikum, nak tanya la, nanti universiti placement kite kene cari sndiri atau mara/kmb yg akn carikan untuk kita? Prosesnya macam mana ?

Jawapan
(Untk pelajar medik shj)
Placement akan dipohon students tetapi akan ditetapkan berdasarkan pencapaian semasa sem1 dan sem2. Setiap pelajar boleh memilih dua negara maksimum sebagai pilihan (1st choice and 2nd choice). Perhatian ( untuk pelajar medik: sekiranya memilih dua universiti di Ireland, maka anda tidak boleh memilih negara lain. Sbg contoh: Anda memilih Irish Uni & Medical Consortium (IUMC) dan Penang Medical College (PMC) yg mana kedua-duanya di Ireland, maka tiada 2nd choice negara lain).

Bagi yg memilih UK dan Ireland contohnya, pelajar yg memilih negara2 ini sebagai pilihan akan menghantar permohonan mereka kepada placement officer. Placement officerlah yg kemudiannya akan menentukan pilihan yg mana yg layak untuk pelajar tersebut berdasarkan kecemerlangan akademik semasa sem 1 dan sem 2 dan juga faktor lain (communication skills and comment cikgu mybe). Sekiranya pelajar tersebut layak dan terpilih untuk UK contohnya, maka dia akan meneruskan permohonannya untuk menyambung pelajarannya di UK shj dan dia tidak boleh memohon untuk universiti2 di Ireland lagi.

Namun begitu, ini hanyalah general rules shj...In real situation, placement setiap students akan jatuh satu demi satu peringkat sekiranya mereka gagal untuk menempatkan diri di universiti pilihan masing-masing. Sebagai contoh, pelajar yg memilih UK sbgai negara pilihan dan diapprove oleh placement officer telah gagal untuk mendapat tempat di mana-mana universiti di UK, maka kebiasaannya dia akan diletakkan di Ireland bound pula dan memohon di mana mana universiti yg kosong di sana either IUMC or PMC. Dan mungkin juga di mana-mana negara lain tergantung kepada perbincangan dan keputusan dari placement officer.

Sebagai tambahan, UK placements agak terhad bagi MARA sponsored students jadi pastikan anda berusaha yg terbaik utk sem 1 dan sem 2. Pastikan pointer anda melebihi 35 bagi kedua2 sem. InsyaAllah segalanya akan mnjadi mudah. Bagi Ireland, IUMC agak strict jadi pastikan sem1 dan sem 2 anda cemerlang juga. Tidak dilupa New Zealand dan Australia serta Czech Republic. Yg penting study well to achieve high point especially in math and chem.

Lastly, jngan risau takut xde placements bcoz at the end of the day, semua orng akan ada placemnts masing-masing...xde yg tertinggal. Just do your best in 1st and 2nd sem to secure placements yg anda inginkan and do your best in final sem to make sure you pass the pointer requirements from the university yg dipohon. Ganbarre.

( Maklumat ini InsyaAllah betul sehingga tahun 2010, sekiranya terdapat perubahan, penulis memohon maaf dan diminta dicorrectkan. hv my thankz in advance.)